Lody smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1449
Lody smażone
fot. Diane (Wikimedia Common) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 białka z jaj
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 wisienki koktajlowe do dekoracji
  • 2 szklanki mielonych płatków kukurydzianych
  • 1 cytryna
  • 1 l lodów waniliowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Z lodów waniliowych uformować duże kulki, przełożyć je na tackę, po czym ponownie wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć je. Następnie z białek ubić mikserem sztywną pianę i zanurzyć w niej zamrożone wcześniej kulki lodowe. Na talerz wysypać mielone płatki kukurydziane i wymieszać je z mielonym cynamonem. Wymieszanymi składnikami posypać kluki lodowe z pianą i z powrotem położyć je na tacce. Całość jeszcze raz wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 3 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć je z zamrażalnika i wrzucić na 10 sekund do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Składniki powinny się lekko przyrumienić, wtedy wyciągnąć je szybko z rondla, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do pucharków deserowych. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną, wisienką koktajlową i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów