
Lody smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1918

Składniki:
- 3 białka z jaj
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 wisienki koktajlowe do dekoracji
- 2 szklanki mielonych płatków kukurydzianych
- 1 cytryna
- 1 l lodów waniliowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Z lodów waniliowych uformować duże kulki, przełożyć je na tackę, po czym ponownie wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć je. Następnie z białek ubić mikserem sztywną pianę i zanurzyć w niej zamrożone wcześniej kulki lodowe. Na talerz wysypać mielone płatki kukurydziane i wymieszać je z mielonym cynamonem. Wymieszanymi składnikami posypać kluki lodowe z pianą i z powrotem położyć je na tacce. Całość jeszcze raz wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 3 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć je z zamrażalnika i wrzucić na 10 sekund do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Składniki powinny się lekko przyrumienić, wtedy wyciągnąć je szybko z rondla, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do pucharków deserowych. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną, wisienką koktajlową i posypać sezamem.
Komentarze (0)