Proziaki
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4959
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną oraz żytnią przesypać na stolnicę. Następnie wsypać do tego sodę oczyszczoną, cukier i sól, wlać kwaśną śmietanę, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i uformować z nich małe placki o grubości 1 cm. Uformowane przełożyć na wysmarowaną olejem rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.
Komentarze (0)