Proziaki

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4959
Proziaki
fot. Silar (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną oraz żytnią przesypać na stolnicę. Następnie wsypać do tego sodę oczyszczoną, cukier i sól, wlać kwaśną śmietanę, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i uformować z nich małe placki o grubości 1 cm. Uformowane przełożyć na wysmarowaną olejem rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.

Komentarze (0)