Lin w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7900

Składniki:

  • 80 dag ryby
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 100 ml śmietany
  • 5 dag chrzanu
  • 3 dag rodzynków (niekoniecznie)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku

Opis przygotowania:

Oczyszczone i wypatroszonego lina umyj, przekrój wzdłuż na połówki usuwając kręgosłup, płetwy i ogon, pokrój na porcje, posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Warzywa umyj, oczyść, opłucz, rozdrobnij, zalej wrzącą wodą, ugotuj, pod koniec włóż rybę, posól. Ugotowane części ryb wyjmij z wywaru, ułóż w naczyniu, zalej śmietaną wymieszaną z chrzanem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki, duś ok. 5 minut na małym ogniu, dopraw do smaku.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów