Lin w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7900
Składniki:
- 80 dag ryby
- 25 dag włoszczyzny bez kapusty
- 100 ml śmietany
- 5 dag chrzanu
- 3 dag rodzynków (niekoniecznie)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Opis przygotowania:
Oczyszczone i wypatroszonego lina umyj, przekrój wzdłuż na połówki usuwając kręgosłup, płetwy i ogon, pokrój na porcje, posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Warzywa umyj, oczyść, opłucz, rozdrobnij, zalej wrzącą wodą, ugotuj, pod koniec włóż rybę, posól. Ugotowane części ryb wyjmij z wywaru, ułóż w naczyniu, zalej śmietaną wymieszaną z chrzanem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki, duś ok. 5 minut na małym ogniu, dopraw do smaku.
Komentarze (0)