Ciasto "Czarny las"

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4819
Ciasto "Czarny las"
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml jogurtu sojowego
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Jajka roztrzepać z margaryną, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, suszone wiśnie lub żurawinę, jogurt sojowy, sól oraz ekstrakt migdałowy i waniliowy. Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec na ciemno-rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki, wrzucić do rondla, rozpuścić na małym ogniu, dodać sok z cytryny, wymieszać i całością polać upieczone ciasto. Na polewę czekoladowa wyłożyć orzechy włoskie i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów