Ciasto "Czarny las"
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5032
Składniki:
- 250 ml jogurtu sojowego
- 15 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Jajka roztrzepać z margaryną, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, suszone wiśnie lub żurawinę, jogurt sojowy, sól oraz ekstrakt migdałowy i waniliowy. Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec na ciemno-rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki, wrzucić do rondla, rozpuścić na małym ogniu, dodać sok z cytryny, wymieszać i całością polać upieczone ciasto. Na polewę czekoladowa wyłożyć orzechy włoskie i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)