Likier truskawkowo-rabarbarowy

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4189
Likier truskawkowo-rabarbarowy
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 l czystej wódki

Opis przygotowania:

Truskawki, rabarbar oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Rabarbar pokroić na kawałki. Pokrojone owoce wraz z gałązką mięty przełożyć do zamykanego słoja. Miód przełożyć do rondla i rozgrzać na małym ogniu. Rozgrzany wymieszać z wódką i zalać składniki w słoju. Następnie słoje zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie. Po tym czasie likier nadaje się do spożycia.

Komentarze (1)

Po jakim czasie należy przelać likier do butelek? I ile czasu ma wszytko się przegryzać w słoiku?

Podobne przepisy

Więcej przepisów