Likier truskawkowo-rabarbarowy
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5149
Składniki:
- 200 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 l czystej wódki
Opis przygotowania:
Truskawki, rabarbar oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Rabarbar pokroić na kawałki. Pokrojone owoce wraz z gałązką mięty przełożyć do zamykanego słoja. Miód przełożyć do rondla i rozgrzać na małym ogniu. Rozgrzany wymieszać z wódką i zalać składniki w słoju. Następnie słoje zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie. Po tym czasie likier nadaje się do spożycia.
Komentarze (1)
Po jakim czasie należy przelać likier do butelek? I ile czasu ma wszytko się przegryzać w słoiku?