Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2578
Konfitura malinowa z likierem wiśniowym
fot. Tom T / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

Opis przygotowania:

W dużym naczyniu w wodzie rozpuść cukier, nie gotuj. Do syropu dodaj skórkę z cytryny, włóż owoce, zwiększ płomień, gotuj konfiturę przez 15 minut bez przykrycia i mieszania. Kilka razy wstrząśnij naczyniem. Zmniejsz ogień, do konfitury wlej likier, dokładnie wymieszaj, już nie gotuj. Konfiturę przekładaj do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknij po wystudzeniu, pasteryzuj - można w piekarniku, przez około 10 minut.

Autor: glodna33

0 komenatrzy

Podobne przepisy