Likier żurawinowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3804
Składniki:
- 350 g świeżej żurawiny
- 3 szklanki czystej wódki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Żurawiną umyć pod bieżąca woda, osączyć z jej nadmiaru i przemielić przez maszynkę do mięsa do miski. Wodę przelać do rondla, zasypać ją cukrem, zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Następnie zalać tym przemieloną wcześniej żurawinę w misce. Do całości wlać wódkę, wymieszać i wszystko przelać do dużego słoja. Słój zakręcić szczelnie pokrywką i odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym okresie przecedzić przez sito oraz gazę i podawać do spożycia.
Komentarze (0)