Leszcz pieczony z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3228
Składniki:
- 2 świeże leszcze
- 20 g żółtej fasolki szparagowej
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 łyżeczki przypraw do ryb
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula
- 1 szklanka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ryby umyć i osaczyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółta pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na małe kawałki i dodać do składników w naczyniu. Leszcze naciąć od spodu, usunąć wnętrzności i ponacinać poprzecznie z obu stron. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do wnętrza ryb wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie oprószyć szczyptą soli i pieprzu i dodać rybę do pokrojonych wcześniej warzyw w naczyniu. Wszystko zalać olejem i dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia rybę przełożyć na drugą strona, aby cała się równo udusiła. Gotową wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym była duszona.
Komentarze (0)