Pakora
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2831
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu z pędami bambusa
- 1 kalafior
- 1 kapusta pekińska
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy gran masala
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- patyczki szaszłykowe
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie kalafiora podzielić na różyczki, marchew pokroić w słomkę, cebule pokroić w ćwiartki, po czym wszystkie składniki zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapustę pekińską pokroić na kawałki
i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, kurkumą, kolendrą, przyprawą gram masala i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Na patyczki szaszłykowe nadziać wszystkie gotowane warzywa, następnie zanurzyć je w cieście, po czym
włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę pekińską.
Całość polać sosem z pędami bambusa.
i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, kurkumą, kolendrą, przyprawą gram masala i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Na patyczki szaszłykowe nadziać wszystkie gotowane warzywa, następnie zanurzyć je w cieście, po czym
włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę pekińską.
Całość polać sosem z pędami bambusa.
Komentarze (0)