Lasagnette z bobem, boczkiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1712
Składniki:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 30 g makaronu lasagnette
- 30 g suszonego bobu
- 25 g wędzonego boczku
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bób suszony zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony i odcedzić. Odcedzony obrać ze skóry.. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szpinak rozmrozić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć go do zeszklonych składników i oprószyć mielonym tymiankiem oraz kminkiem. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego ugotowany wcześniej bób i smażyć przez 1 minutę Potem dodać rozmrożony szpinak i smażyć przez 1,5 minuty. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)