Lasagnette z klopsami z kurczaka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2159
Składniki:
- 30 g makaronu lasagnette
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszoną kolendrę, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonych składników. Następnie wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do zmielonego wcześniej mięsa w misce wraz z tartym parmezanem i bułką tartą. Wbić do tego jajko, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki, przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i gotować go miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Makaron lasagnette wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, po czym gotować przez 3 minuty i odcedzić. Ugotowane kulki mięsne odcedzić z bulionu i przełożyć na odcedzony makaron. Makaron z kulkami mięsnymi poskładać na pół i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)