Lasagnette z klopsami z kurczaka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1062
Lasagnette z klopsami z kurczaka
fot. mrsdewinter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu lasagnette
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszoną kolendrę, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonych składników. Następnie wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do zmielonego wcześniej mięsa w misce wraz z tartym parmezanem i bułką tartą. Wbić do tego jajko, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki, przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i gotować go miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Makaron lasagnette wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, po czym gotować przez 3 minuty i odcedzić. Ugotowane kulki mięsne odcedzić z bulionu i przełożyć na odcedzony makaron. Makaron z kulkami mięsnymi poskładać na pół i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy