Wołowina ze szpinakiem, pieczarkami i bobem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2253
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 30 g bobu
- 25 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Szpinak posiekać drobno. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i majerankiem. Następnie składniki wymieszać i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej bób i posiekany szpinak. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)