Lasagne z tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7213
Składniki:
- makaron lasagne
- 1 cebula
- 1 papryka
- ok. 150 g pieczarek
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka pomidorów w sosie
- przyprawy
- sos bolognese (dowolny fix - lub własnego wykonania)
- sos biały (2 jaja, 1/2 szklanki mleka, 250 ml śmietanki słodkiej)
- ser mozarella i ser żółty dowolnego rodzaju
Opis przygotowania:
Sos bolognese przygotować tak jak napisane na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu białego zmiksować. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko podsmażyć. Gdy będzie zeszklone dołożyć tuńczyka i doprawić, uważając z ilością soli. Wlać pomidory. Nadal smażyć. Gdy sos trochę wsiąknie w tuńczyka, zestawić z palnika. Zetrzeć ser na tarce. Układanie lasagne: Ja zrobiłam na dużej prostokątnej blaszce i na cala zużyłam 12 płatów makaronu, ale ilości wymaganej nie podaje, bo to od was zleży w jakiej chcecie zrobić foremce. Blaszkę posmarować masłem. Na spod blaszki wylewamy kilka łyżek sosu białego rozsmarowując go na całej blaszce. Na ten sos wyłożyć makaron. Następnie warstwa tuńczyka. Na to sos bolognese, starty ser, sos biały, makaron, tuńczyk, sos bolognese, ser, sos biały. Na wierzch nie wykładać makaronu bo zrobi się skorupa i nie da sie pokroić lasagne. Piec ok 45 minut w 170 - 180 stopniach. Gdy włoży się pionowo widelec albo nóż i łatwo przejdzie przez warstwy wtedy lasagne jest gotowa. Sugeruje aby przygotować całą lasagne np. godzinę wcześniej, wtedy makaron trochę wyssie sosu i na pewno po upieczeniu będzie miękki a nie suchy!
Smacznego:)))
Smacznego:)))
Komentarze (2)
bardzo dobry przepis.nie wiem czy nie najlepszy he.. polecaammm
świetna jest, najlepszy przepis jaki widziałam :)