Lasagne z pesto bazyliowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1972
Lasagne z pesto bazyliowym

Składniki:

  • • 500 g płatów lasagne
  • • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
  • • 40 g mąki
  • • 40 g masła
  • • 400 ml mleka
  • • sól
  • • parmezan

Opis przygotowania:

• Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.
• Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
• Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.
• Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
• Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów