Sałatka owocowa z syropem bazyliowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1661
Składniki:
- 30 g truskawek
- 4 kiwi
- 2 listki świeżej bazylii
- Syrop:
- 150 g wody
- 100 g cukru
- 20 świeżych liści bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
Opis przygotowania:
Owoce oraz listki bazylii umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Kiwi obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych truskawek. Przygotować syrop: bazylię umyć i osączyć z wody. Do rondla wlać wodę, wsypać do niej cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, składniki ściągnąć z ognia i wrzucić do tego listki bazylii. Bazylię rozgnieść drewnianą łyżką wraz z gorącym syropem i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy składniki ostygną, przecedzić je przez sito, wlać do nich sok z limonki, dokładnie wymieszać i polać tym pokrojone owoce na talerzu. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)