Sałatka owocowa z syropem bazyliowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1661
Sałatka owocowa z syropem bazyliowym
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 4 kiwi
  • 2 listki świeżej bazylii
  • Syrop:
  • 150 g wody
  • 100 g cukru
  • 20 świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki

Opis przygotowania:

Owoce oraz listki bazylii umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Kiwi obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych truskawek. Przygotować syrop: bazylię umyć i osączyć z wody. Do rondla wlać wodę, wsypać do niej cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, składniki ściągnąć z ognia i wrzucić do tego listki bazylii. Bazylię rozgnieść drewnianą łyżką wraz z gorącym syropem i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy składniki ostygną, przecedzić je przez sito, wlać do nich sok z limonki, dokładnie wymieszać i polać tym pokrojone owoce na talerzu. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów