Lasagna z cukinią i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2414
Składniki:
- 15 dag tartego parmezanu
- 10 dag suszonych pomidorów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 płaty makaronu lasagne
- 4 czarne oliwki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pęczek rukoli
- 1 cukinia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Lasagne ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na stół. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, wrzucić cukinię i podsmażyć. Szpinak pokroić drobno i dodać do cukinii wraz z tartym parmezanem. Doprawić pieprzem oraz solą, następnie wymieszać. Kiedy ser zacznie się topić, ściągnąć z ognia i całość wyłożyć na makaron. Następnie makaron zwinąć w rulon i wyłożyć na talerz. Rukolę przełożyć obok makaronu. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić drobno pokrojony czosnek, suszone pomidory, szczyptę soli, podsmażyć i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować czarnymi oliwkami i polać oliwą ze smażenia pomidorów.
Komentarze (0)