Lasagna z cukinią i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2414
Lasagna z cukinią i szpinakiem
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 dag tartego parmezanu
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 4 czarne oliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Lasagne ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na stół. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, wrzucić cukinię i podsmażyć. Szpinak pokroić drobno i dodać do cukinii wraz z tartym parmezanem. Doprawić pieprzem oraz solą, następnie wymieszać. Kiedy ser zacznie się topić, ściągnąć z ognia i całość wyłożyć na makaron. Następnie makaron zwinąć w rulon i wyłożyć na talerz. Rukolę przełożyć obok makaronu. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić drobno pokrojony czosnek, suszone pomidory, szczyptę soli, podsmażyć i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować czarnymi oliwkami i polać oliwą ze smażenia pomidorów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów