Łapki kurczaka w boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2428
Składniki:
- 6 g plastrów wędzonego boczku
- 6 łapek kurzych
- 2 małe pory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz biały
- mielona papryka chili
- sól
Opis przygotowania:
Łapki z kurczaków dokładnie umyć, osączyć z wody, oczyścić, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili i zawinąć w plastry wędzonego boczku. Wszystko spiąć małymi wykałaczkami i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Pory dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości na talerzu.
Komentarze (0)