Łapki kurczaka w boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2428
Łapki kurczaka w boczku
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 g plastrów wędzonego boczku
  • 6 łapek kurzych
  • 2 małe pory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz biały
  • mielona papryka chili
  • sól

Opis przygotowania:

Łapki z kurczaków dokładnie umyć, osączyć z wody, oczyścić, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili i zawinąć w plastry wędzonego boczku. Wszystko spiąć małymi wykałaczkami i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Pory dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów