Kwadratowe chrusty
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1797
Składniki:
- 50 ml soku pomarańczowego
- 20 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, dodać masło, wbić jajko, wlać do tego sok pomarańczowy oraz koniak i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i nożem z ząbkami do pizzy lub ciasta wyciąć kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm. W wyciętych kwadratach zrobić jeszcze po dwa nacięcia tym samym nożem. Następnie całość przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor, na średnim ogniu. Upieczone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)