Kwadratowe chrusty

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1584
Kwadratowe chrusty
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 20 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, dodać masło, wbić jajko, wlać do tego sok pomarańczowy oraz koniak i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i nożem z ząbkami do pizzy lub ciasta wyciąć kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm. W wyciętych kwadratach zrobić jeszcze po dwa nacięcia tym samym nożem. Następnie całość przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor, na średnim ogniu. Upieczone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)