Gyros z sosem tzatziki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2921
Gyros z sosem tzatziki
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 2 chlebki pita
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos tzatziki:
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pokrojone warzywa zmieszać ze sobą. Karkówkę wieprzową umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Następnie porcje te rozbić tłuczkiem na okrągłe kotlety.

Przygotować marynatę: na talerz wyłożyć musztardę. Dodać do niej oliwę z oliwek, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną, Vegetę, majeranek, sól oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wysmarować nimi porcje mięsa. Wysmarowane mięso nakryć folią spożywcza i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią.

Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa zalać sokiem z cytryny, a następnie jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Chlebki pita zmoczyć letnią woda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 1,5 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i jedną stronę wysmarować keczupem. Na keczup nałożyć usmażone mięso i pokrojone warzywa. Całość zalać sosem tzatziki i zwinąć razem z aluminiową folią w jeden rulon. Gotowe danie udekorować gałązką świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów