Gyros z sosem tzatziki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2921
Składniki:
- 200 g karkówki wieprzowej
- 2 chlebki pita
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli
- Na sos tzatziki:
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pokrojone warzywa zmieszać ze sobą. Karkówkę wieprzową umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Następnie porcje te rozbić tłuczkiem na okrągłe kotlety.
Przygotować marynatę: na talerz wyłożyć musztardę. Dodać do niej oliwę z oliwek, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną, Vegetę, majeranek, sól oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wysmarować nimi porcje mięsa. Wysmarowane mięso nakryć folią spożywcza i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią.
Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa zalać sokiem z cytryny, a następnie jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Chlebki pita zmoczyć letnią woda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 1,5 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i jedną stronę wysmarować keczupem. Na keczup nałożyć usmażone mięso i pokrojone warzywa. Całość zalać sosem tzatziki i zwinąć razem z aluminiową folią w jeden rulon. Gotowe danie udekorować gałązką świeżej mięty.
Przygotować marynatę: na talerz wyłożyć musztardę. Dodać do niej oliwę z oliwek, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną, Vegetę, majeranek, sól oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wysmarować nimi porcje mięsa. Wysmarowane mięso nakryć folią spożywcza i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią.
Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa zalać sokiem z cytryny, a następnie jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Chlebki pita zmoczyć letnią woda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 1,5 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i jedną stronę wysmarować keczupem. Na keczup nałożyć usmażone mięso i pokrojone warzywa. Całość zalać sosem tzatziki i zwinąć razem z aluminiową folią w jeden rulon. Gotowe danie udekorować gałązką świeżej mięty.
Komentarze (0)