Sung choi bao
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1973
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g jadalnych kasztanów
- 60 ml sosu ostrygowego
- 60 ml sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa i kasztany umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Sałatę lodową podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Kasztany jadalne ponacinać w górnej części krzyżowo, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i od chwili zagotowania wody gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek oraz szalotki obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony wcześniej imbir oraz paprykę chili. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego mięso mielone wołowe i wieprzowe. Całość smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy, wtedy dodać do tego ugotowane pokrojone kasztany, wlać sos sojowy, sos ostrygowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć do liści sałaty lodowej na talerzu.
Komentarze (0)