Imbir marynowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4083
Imbir marynowany
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego imbiru
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Imbir obrać ze skory, umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym przełożyć do miski i oprószyć szczyptą soli. Oprószony trzymać przez 1 godzinę. Po tym czasie imbir przełożyć do małych słoiczków. Następnie ocet jabłkowy zagotować z cukrem i zalać nim imbir w słoikach. Całość zakręcić pokrywkami, włożyć odwrotną stroną do garnka, zalać wodą do wysokości pokrywek i zagotować. Zagotowany wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

0 komenatrzy

Podobne przepisy