Sos vinaigrette
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1762
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać ocet winny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie do składników w misce dodać musztardę i wymieszać. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wymieszać i dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki oraz oregano. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Gotowy wyciągnąć z lodówki i podawać polania sałatek lub marynaty mięs.
Komentarze (0)