Kuskus z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2059
Składniki:
- 4 rzodkiewki
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skory, pokroić drobno i dodać do pokrojonego ogórka. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany kuskus, póki jest jeszcze ciepły, przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, po czym wszystko zalać oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)