Kuskus z szalotką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1563
Składniki:
- 8 szalotek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Szalotki obrać ze skóry, pokropić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej oliwie do czasu, aż zbrązowieją. Wtedy oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać ugotowany wcześniej kuskus oraz pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko wymieszać, zalać sokiem cytrynowym i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)