Kuskus z jagnięciną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2299
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa jagnięcego
- 10 g orzeszków pinii
- 2 żabki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kuskusu
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziarna angielskiego
- natka selera
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso jagnięce, orzeszki pinii oraz pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę chili. Potem dodać do tego natkę selera, całość oprószyć pieprzem, mielonym zielem angielskim i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę kuskus, koncentrat pomidorowy i wsypać mielony cynamon. Składniki dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)