Raki w sosie szparagowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1588
Składniki:
- 400 g raków mrożonych w zalewie winnej
- 300 g zielonych szparagów
- 3 małe pory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Mrożone raki wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i oczyścić z części niejadalnych. Mięso z raków odłożyć na bok. Por oraz szparagi umyć. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi przełożyć do miksera, oprószyć je szczyptą mielonego czarnego pieprzu, wlać oliwę, dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Dwa pory wrzucić do kolejnego rondla z 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do zmiksowanych szparagów z czosnkiem na talerzu. Jeden por pokroić na małe kawałki i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu doprawić do smaku przyprawami i dodać do całości. Dodać do tego także mięso z raków i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Bardzo fajny przepis