Kurczak z warzywami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2058
Kurczak z warzywami i szpinakiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygę selera pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Następnie pokrojone mięso przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko je zrumienić. Dodać do tego pokrojona cebulę z czosnkiem, łodygę selera i paprykę. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez minutę, po czym dodać do tego szpinak. Całość dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów