Kurczak z boczkiem, pieczarkami i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2011
Składniki:
- 400 g plastrów ananasa w zalewie
- 10 dag pieczarek
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 śliwki
- 3 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cm imbiru
- 2 pomidory
- 1 cykoria
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa, pieczarki oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w plastry. Śliwki przekroić na połowy i usunąć pestki. Ananasa osączyć z zalewy, 2 plastry zostawić do dekoracji, a resztę pokroić w kostkę. Cykorię oraz pomidory pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na patelni na mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju. Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno imbir i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem do duszonych składników dodać pokrojone pieczarki, śliwki, ananasa oraz wędzony boczek, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Całość udekorować plastrem ananasa.
Komentarze (0)