Kurczak z boczkiem, pieczarkami i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1789
Kurczak z boczkiem, pieczarkami i owocami
fot. polytikus / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g plastrów ananasa w zalewie
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 śliwki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cm imbiru
  • 2 pomidory
  • 1 cykoria
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa, pieczarki oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w plastry. Śliwki przekroić na połowy i usunąć pestki. Ananasa osączyć z zalewy, 2 plastry zostawić do dekoracji, a resztę pokroić w kostkę. Cykorię oraz pomidory pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na patelni na mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju. Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno imbir i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem do duszonych składników dodać pokrojone pieczarki, śliwki, ananasa oraz wędzony boczek, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Całość udekorować plastrem ananasa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów