Kurczak z orzechami, śmietaną i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2136
Kurczak z orzechami, śmietaną i szpinakiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Do smażonego mięsa dodać orzeszki pinii i razem smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku. Wszystko polać śmietaną i oprószyć mieloną, czerwoną papryka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów