Kurczak ze szpinakiem i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2192
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 łyżka śmietany 18%
- pęczek świeżego szpinaku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapary osączyć z zalewy. Na jeden talerz przesypać mąkę z ciecierzycy, a na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć je w mące z ciecierzycy i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu mięso osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonego szpinaku wlać śmietanę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu
Całość posypać kaparami.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonego szpinaku wlać śmietanę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu
Całość posypać kaparami.
Komentarze (0)