Kurczak z kaparami i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2540
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 g kaparów w zalewie
- 50 ml gotowego przecieru pomidorowego
- 30 g makaronu nitki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron nitki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem oraz kolendrą, po czym zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane wraz z bulionem wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, kapary i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego sok cytrynowy, wymieszać i dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)