Frytki z kaparami, szpinakiem i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2930
Frytki z kaparami, szpinakiem i jogurtem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i smażyć przez 1,5 minuty, na małym ogniu. Potem dodać do tego osączone z zalewy kapary i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do frytek. Dodać do tego pokrojone na ćwiartki pomidory, po czym wszytko zalać jogurtem naturalnym i oprószyć solą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów