Frytki z kaparami, szpinakiem i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2930
Składniki:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak i smażyć przez 1,5 minuty, na małym ogniu. Potem dodać do tego osączone z zalewy kapary i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do frytek. Dodać do tego pokrojone na ćwiartki pomidory, po czym wszytko zalać jogurtem naturalnym i oprószyć solą.
Komentarze (0)