Kurczak z ziemniakami, cykorią i jabłkiami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1864
Kurczak z ziemniakami, cykorią i jabłkiami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 słodko winne jabłka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cykoria
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Cykorię sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody, pokroić na drobne kawałki i zmieszać z pokrojonymi jabłkami. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i utłuc. Potem wszystkie składniki dokładnie zmieszać ze sobą i przełożyć na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, połowę z niej pokroić w kostkę, a kolejną połowę pokroić bardzo drobno. Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu, wrzucić pokrojona w kostkę paprykę, smażyć przez minutę, po czym dodać do ziemniaków. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, pokrojoną drobno papryką i smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów