Kurczak z ziemniakami, cykorią i jabłkiami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2023
Składniki:
- 2 słodko winne jabłka
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 cykoria
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Cykorię sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody, pokroić na drobne kawałki i zmieszać z pokrojonymi jabłkami. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i utłuc. Potem wszystkie składniki dokładnie zmieszać ze sobą i przełożyć na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, połowę z niej pokroić w kostkę, a kolejną połowę pokroić bardzo drobno. Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu, wrzucić pokrojona w kostkę paprykę, smażyć przez minutę, po czym dodać do ziemniaków. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, pokrojoną drobno papryką i smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)