Kurczak w dipie orzechowym, fasolą po bretońsku i sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1924
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Fasola po bretońsku:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 peta kiełbasy śląskiej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- Sałatkę:
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 marchew
- 1 łyżka soku cytrynowego
- Dip:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Namoczyć je w roztrzepanych jajkach oraz mące i smażyć do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować fasolkę po bretońsku: fasolę osaczyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokropić ją drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i zrumienić ją na średnim ogniu. Potem dodać do tego osaczoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, przyprawą do fasoli i dodać do tego koncentrat pomidorowy. Składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do kurczaka na talerzu.
Przygotować sałatkę: kapustę białą poszatkować na drobnej tarce jarzynowej, sparzyć ją wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach do kapusty w misce. Potem jabłko obrać ze skóry, pozbawić gniazda nasiennego i również zetrzeć na tarce jarzynowej do składników w misce. Następnie wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek, dobrze wymieszać i dodać do składników na talerzu.
Przygotować dip: mielone orzechy przesypać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do orzechów w misce. Następnie wsypać do tego cukier szczyptę soli i całość zalać śmietaną kremówką, po czym składniki wymieszać i nałożyć na usmażone wcześniej piersi z kurczaka. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Przygotować fasolkę po bretońsku: fasolę osaczyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokropić ją drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i zrumienić ją na średnim ogniu. Potem dodać do tego osaczoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, przyprawą do fasoli i dodać do tego koncentrat pomidorowy. Składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do kurczaka na talerzu.
Przygotować sałatkę: kapustę białą poszatkować na drobnej tarce jarzynowej, sparzyć ją wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach do kapusty w misce. Potem jabłko obrać ze skóry, pozbawić gniazda nasiennego i również zetrzeć na tarce jarzynowej do składników w misce. Następnie wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek, dobrze wymieszać i dodać do składników na talerzu.
Przygotować dip: mielone orzechy przesypać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do orzechów w misce. Następnie wsypać do tego cukier szczyptę soli i całość zalać śmietaną kremówką, po czym składniki wymieszać i nałożyć na usmażone wcześniej piersi z kurczaka. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Komentarze (0)