Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2133
Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej
fot. katrinshine / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g brokuła
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • sól
  • Opcjonalnie do podania:
  • 200 ml sosu czosnkowego
  • pęczek umytej rukoli

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu różyczki brokuła odcedzić i pokroić je drobno do miski.

Kaszę jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do pokrojonego wcześniej brokuła w misce.

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do całości.

Wszystko doprawić do smaku suszonym cząbrem, mielonymi nasionami kolendry, białym pieprzem, po czym dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety ręcznie.

Na talerz przesypać bułkę tartę, na kolejny talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Uformowane kotlety obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć je z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Dobrze smakują podawane z sosem czosnkowym i rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów