Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2133
Składniki:
- 400 g brokuła
- 100 g kaszy jaglanej
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- sól
- Opcjonalnie do podania:
- 200 ml sosu czosnkowego
- pęczek umytej rukoli
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu różyczki brokuła odcedzić i pokroić je drobno do miski.
Kaszę jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do pokrojonego wcześniej brokuła w misce.
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do całości.
Wszystko doprawić do smaku suszonym cząbrem, mielonymi nasionami kolendry, białym pieprzem, po czym dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety ręcznie.
Na talerz przesypać bułkę tartę, na kolejny talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Uformowane kotlety obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć je z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dobrze smakują podawane z sosem czosnkowym i rukolą.
Kaszę jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do pokrojonego wcześniej brokuła w misce.
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do całości.
Wszystko doprawić do smaku suszonym cząbrem, mielonymi nasionami kolendry, białym pieprzem, po czym dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety ręcznie.
Na talerz przesypać bułkę tartę, na kolejny talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Uformowane kotlety obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć je z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dobrze smakują podawane z sosem czosnkowym i rukolą.
Komentarze (0)