Kurczak z warzywami w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 841
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 5 czerwone duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 gałązki świeżej szałwii
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Łodygę selera pokroić na duże kawałki. Czosnek podzielić na ząbki, potem obrać go ze skóry i pokroić na połowy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do tego pałki i skrzydełka z kurczaka. Mięso lekko przyrumienić, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Całość smażyć do chwili, aż warzywa również zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać do tego łodygi selera oraz gałązki świeżego tymianku, rozmarynu i wlać do tego wino wytrawne.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecionym ciastem oblepić brzegi naczynia żaroodpornego z całą zawartością i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Wszystko piec do chwili, aż ciasto uzyska kolor rumiany. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecionym ciastem oblepić brzegi naczynia żaroodpornego z całą zawartością i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Wszystko piec do chwili, aż ciasto uzyska kolor rumiany. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)