Kurczak z warzywami w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 841
Kurczak z warzywami w cieście
fot. jronaldlee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 5 czerwone duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Łodygę selera pokroić na duże kawałki. Czosnek podzielić na ząbki, potem obrać go ze skóry i pokroić na połowy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do tego pałki i skrzydełka z kurczaka. Mięso lekko przyrumienić, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Całość smażyć do chwili, aż warzywa również zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać do tego łodygi selera oraz gałązki świeżego tymianku, rozmarynu i wlać do tego wino wytrawne.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecionym ciastem oblepić brzegi naczynia żaroodpornego z całą zawartością i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Wszystko piec do chwili, aż ciasto uzyska kolor rumiany. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów