Kurczak pieczony w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3065
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kurczak do 1,5 g
- garść świeżego tymianku
- Na ciasto:
- 200 ml wody
- 1 kg maki pszennej
- 0,5 szklanki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Kurczaka umyć, osączyć z wody i pozbawić wnętrzności. Nadziać go pokrojonymi warzywami i wyłożyć świeżym tymiankiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 7 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzianego wcześniej kurczaka, dokładnie zlepić ciastem, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym górę ciasta wysmarować wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarniki i pozostawić wszystko na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odsłonić upieczone w cieście mięso.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 7 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzianego wcześniej kurczaka, dokładnie zlepić ciastem, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym górę ciasta wysmarować wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarniki i pozostawić wszystko na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odsłonić upieczone w cieście mięso.
Komentarze (0)