Kurczak pieczony w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3065
Kurczak pieczony w cieście
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kurczak do 1,5 g
  • garść świeżego tymianku
  • Na ciasto:
  • 200 ml wody
  • 1 kg maki pszennej
  • 0,5 szklanki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Kurczaka umyć, osączyć z wody i pozbawić wnętrzności. Nadziać go pokrojonymi warzywami i wyłożyć świeżym tymiankiem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 7 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzianego wcześniej kurczaka, dokładnie zlepić ciastem, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym górę ciasta wysmarować wodą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarniki i pozostawić wszystko na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odsłonić upieczone w cieście mięso.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów