Kurczak w cieście z jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1674
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jabłka Gloster
- 1 łyżka majonezu
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka curry
- 1 szklanki mąki pszennej
- pęczek drobnego szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka, jabłka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i curry. Mleko przelać do miski i wymieszać z mąką, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W wymieszanych składnikach namoczyć pokrojone mięso, po czym przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i polać majonezem. Na to nałożyć pokrojone wcześniej plastry jabłek, posypać je szczyptą curry i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)