Kurczak w cieście z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1218
Kurczak w cieście z warzywami
fot. Y'amal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem w kubku, a roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić do tego jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je do wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych. Z pozostałego ciasto uformować cienkie, podłużne plastry. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić drobno. Brokuła pokroić w różyczki i przełożyć do kolejnego rondla. Do pokrojonego brokuła dodać udka z kurczaka i oba składniki zalać bulionem warzywnym. Gotować je na średnim ogniu do ich miękkości. Ugotowane odcedzić z nadmiaru bulionu i przełożyć do wnętrza ciasta w naczyniach żaroodpornych. Potem dodać do tego pokrojone warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i zalepić przygotowanymi wcześniej plastrami z ciasta. Wszystko posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów