Kurczak w cieście z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1366
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 4 udka z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki sezamu
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem w kubku, a roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić do tego jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je do wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych. Z pozostałego ciasto uformować cienkie, podłużne plastry. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić drobno. Brokuła pokroić w różyczki i przełożyć do kolejnego rondla. Do pokrojonego brokuła dodać udka z kurczaka i oba składniki zalać bulionem warzywnym. Gotować je na średnim ogniu do ich miękkości. Ugotowane odcedzić z nadmiaru bulionu i przełożyć do wnętrza ciasta w naczyniach żaroodpornych. Potem dodać do tego pokrojone warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i zalepić przygotowanymi wcześniej plastrami z ciasta. Wszystko posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)