Kurczak w cieście francuskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4965
Kurczak w cieście francuskim
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 450 g
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 białko
  • 4 szparagi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 6 liści szałwii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kurczaka umyć, podzielić na porcje i ugotować do miękkości razem ze szparagami w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wywar odcedzić, mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ugotowane szparagi pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę, a następnie razem przysmażyć. Przysmażone przełożyć do mielonego kurczaka, dodać do tego drobno posiekane szparagi, pieprz oraz sól. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na na 15 minut. W tym czasie przygotować i rozmrozić ciasto francuskie, nałożyć do niego masę z kurczaka. Ciasto pozawijać, formując dowolne kształty. Wysmarować blachę do pieczenia masłem. Oddzielić żółtko od białka. Białko roztrzepać widelcem i wysmarować nim ułożone ciasto. Całość włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz, większe pokroić na kawałki i ozdobić listkami szałwii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów