Kurczak w cieście francuskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5177
Składniki:
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 450 g
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 białko
- 4 szparagi
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 6 liści szałwii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje i ugotować do miękkości razem ze szparagami w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wywar odcedzić, mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ugotowane szparagi pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę, a następnie razem przysmażyć. Przysmażone przełożyć do mielonego kurczaka, dodać do tego drobno posiekane szparagi, pieprz oraz sól. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na na 15 minut. W tym czasie przygotować i rozmrozić ciasto francuskie, nałożyć do niego masę z kurczaka. Ciasto pozawijać, formując dowolne kształty. Wysmarować blachę do pieczenia masłem. Oddzielić żółtko od białka. Białko roztrzepać widelcem i wysmarować nim ułożone ciasto. Całość włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz, większe pokroić na kawałki i ozdobić listkami szałwii.
Komentarze (0)