Kurczak w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1049
Kurczak w cieście
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 plastry kiełbasy śląskiej
  • 0,5 selera
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z selerem obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać mleko i dobrze roztrzepać widelcem. W roztrzepanych składnikach namoczyć udka z kurczaka. Potem włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu, na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso wyciągnąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrami kiełbasy i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów