Kurczak w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 plastry kiełbasy śląskiej
- 0,5 selera
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z selerem obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać mleko i dobrze roztrzepać widelcem. W roztrzepanych składnikach namoczyć udka z kurczaka. Potem włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu, na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso wyciągnąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrami kiełbasy i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)