Pączki z marakują

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1154
Pączki z marakują
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 4 żółtka jaj
  • 4 owoce marakui
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego masła
  • Ponadto:
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Do miski wsypać suche drożdże, mąkę, sól oraz cukier i dokładnie wymieszać. Wbić do tego po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Wtedy całość nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i uformować z niego ręcznie małe kulki. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i obficie posypać je cukrem pudrem.

Przygotować krem: marakuje umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, wydrążyć z nich miąższ łyżką i przełożyć do miksera. Dodać do tego żółtka jaj, wsypać cukier, wlać rozpuszczone masło i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do szprycy i wycisnąć ja do upieczonych wcześniej pączków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów