Pączki z marakują
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1154
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jaj
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 szklanki rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Krem:
- 4 żółtka jaj
- 4 owoce marakui
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki rozpuszczonego masła
- Ponadto:
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 szklanka cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Do miski wsypać suche drożdże, mąkę, sól oraz cukier i dokładnie wymieszać. Wbić do tego po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Wtedy całość nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i uformować z niego ręcznie małe kulki. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i obficie posypać je cukrem pudrem.
Przygotować krem: marakuje umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, wydrążyć z nich miąższ łyżką i przełożyć do miksera. Dodać do tego żółtka jaj, wsypać cukier, wlać rozpuszczone masło i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do szprycy i wycisnąć ja do upieczonych wcześniej pączków.
Przygotować krem: marakuje umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, wydrążyć z nich miąższ łyżką i przełożyć do miksera. Dodać do tego żółtka jaj, wsypać cukier, wlać rozpuszczone masło i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do szprycy i wycisnąć ja do upieczonych wcześniej pączków.
Komentarze (0)