Kurczak z fasolą, awokado, szpinakiem i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1648
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 100 g migdałów
- 2 piersi z kurczaka
- 2 dojrzale awokado
- 1 łyżka masła
- pęczek świeżego szpinaku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i podzielić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę i rozdrobnione piersi z kurczaka. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć szpinak oraz pokrojone awokado. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)