Kurczak z fasolą, awokado, szpinakiem i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1465
Kurczak z fasolą, awokado, szpinakiem i migdałami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 100 g migdałów
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 łyżka masła
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i podzielić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę i rozdrobnione piersi z kurczaka. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć szpinak oraz pokrojone awokado. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów