Kurczak z serem, ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 416
Kurczak z serem, ryżem i warzywami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 250 g kleistego ryżu
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 50 g białego sera twarogowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Pomidory oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody oraz koncentratem pomidorowym i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, dodać do niego odsączony z zalewy zielony groszek i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wyłożyć na talerz. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku mieloną gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Bulion warzywny przelać do rondla, dodać do niego piersi z kurczaka i ugotować je do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć z bulionu i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać rukolą, pokrojonymi wcześniej pomidorami oraz białym serem twarogowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów