Kurczak z serem, ryżem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 416
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 g kleistego ryżu
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 50 g białego sera twarogowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz czarny mielony
- sól
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Pomidory oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody oraz koncentratem pomidorowym i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, dodać do niego odsączony z zalewy zielony groszek i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wyłożyć na talerz. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku mieloną gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Bulion warzywny przelać do rondla, dodać do niego piersi z kurczaka i ugotować je do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć z bulionu i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać rukolą, pokrojonymi wcześniej pomidorami oraz białym serem twarogowym.
Komentarze (0)