Kurczak zawijany z warzywami i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1126
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 4 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 szklanki ryżu
- 1 główka włoskiej kapusty
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- garść rukoli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca woda. Przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską podzielić na liście. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, przełożyć na liście kapusty włoskiej i posypać startą wcześniej marchewką oraz osączonym z zalewy zielonym groszkiem. Całość dobrze zawinąć i włożyć do rondla z gotującym się bulionem warzywnym. Wszystko gotować do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć z bulionu i przełożyć na talerz z ryżem. Gotową potrawę przyozdobić rukolą.
Komentarze (0)