Kurczak z bułką, serem, ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2048
Kurczak z bułką, serem, ryżem i warzywami
fot. ugod / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 bułki zwykłe
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście sałaty
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pokrojone warzywa zalać razem 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać z ugotowanymi warzywami i wyłożyć na talerz. Bułki przekroić na połowy i przełożyć sałatą oraz plastrami sera żółtego. Rozgrzać olej na patelni, dodać do tego piersi z kurczaka, następnie oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron. Usmażone dodać do składników i polać majonezem. Całość nakryć górną połową bułki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów