Kurczak z ryżem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1275
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 ogórki zielone
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 1 cały kurczak
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, po czym pokroić ją w cienkie plastry, a szczypiorek pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Następnie kurczaka podzielić na porcje i odciąć od nich skórę. Porcje mięsa przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną woda tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, usunąć z niego kości i dodać je do ryżu na talerzu. Pozostałą skórę z kurczaka, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i dodać do tego pokrojony wcześniej imbir, paprykę chili oraz dymkę bez szczypiorku. Następnie samą skórę z kurczaka oprószyć mieloną papryką chili, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem z innymi składnikami na patelni do chwili, aż skóra się przyrumieni. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość wyłożyć pokrojonymi ogórkami, posypać sezamem, natką zielonej oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)