Sardela z cebulą, rodzynkami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1658
Sardela z cebulą, rodzynkami i orzechami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonej sardeli
  • 150 ml białego wina półsłodkiego
  • 100 g orzeszków pinii
  • 50 g rodzynek
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • sól
  • pieprz
  • cukier bazowy

Opis przygotowania:

Sardele obrać ze skory, ości, połamać na drobne kawałki i przełożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać orzeszki pinii oraz rodzynki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać wino, ocet jabłkowy, wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy całość ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru duszonego płynu i dodać do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów