Sardela z cebulą, rodzynkami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1658
Składniki:
- 400 g wędzonej sardeli
- 150 ml białego wina półsłodkiego
- 100 g orzeszków pinii
- 50 g rodzynek
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- sól
- pieprz
- cukier bazowy
Opis przygotowania:
Sardele obrać ze skory, ości, połamać na drobne kawałki i przełożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać orzeszki pinii oraz rodzynki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać wino, ocet jabłkowy, wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy całość ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru duszonego płynu i dodać do ryby na talerzu.
Komentarze (0)