Kurczak z ryżem i pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1872
Kurczak z ryżem i pitą
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 chlebek pita
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym wrzucić do 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i dodać do kapusty na talerzu. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do całości. Chlebek pita skropić niewielką ilością zimnej wody, pokroić go na 1 cm plastry i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 40 sekund. Gotowy dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów