Chirashi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1859
Chirashi
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 czerwonego kawioru
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 4 filety z mrożonego mintaja
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 listki świeżej pokrzywy do dekoracji
  • 1 biała rzepa
  • 1 szklanka ryżu
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski i zalać śmietaną. Zalana rzepę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić na 30 minut do lodówki. Liście pokrzywy umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Na ugotowany ryż nałożyć rzepę z lodówki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą. Filety z mintaja rozmrozić, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę przełożyć do składników na talerzu. Dodać do tego kawior czerwony, po czym wszystko posypać suszonym szafranem i udekorować listkami świeżej pokrzywy.

Komentarze (0)