Chirashi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- 100 czerwonego kawioru
- 100 ml śmietany 18 %
- 4 filety z mrożonego mintaja
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 listki świeżej pokrzywy do dekoracji
- 1 biała rzepa
- 1 szklanka ryżu
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski i zalać śmietaną. Zalana rzepę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić na 30 minut do lodówki. Liście pokrzywy umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Na ugotowany ryż nałożyć rzepę z lodówki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą. Filety z mintaja rozmrozić, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę przełożyć do składników na talerzu. Dodać do tego kawior czerwony, po czym wszystko posypać suszonym szafranem i udekorować listkami świeżej pokrzywy.
Komentarze (0)